Välkommen till Ultrafilter webshop, Logga in eller registrera digMitt KundcenterLogga ut

DK NO SE EU

Kontroll av Dricksvatten

element-sizes

Dricksvatten huvudbeståndsdelar

Färg

En hög färg indikerar att vattnet är färglös, men mer eller mindre gulaktig. Denna gulfärgning orsakas oftast av en hög halt av organiskt material - humus - och kommer därför också hittas senare i analysen av höga NVOC värde.

Avgång vattenverk: Max. 5 mg Pt/l, dock kan 10 mg Pt/l tillåtas om färgen beror på humus.

Inkoppling: Max. 15 mg Pt/l.

 

Grumlighet

Ordet grumlighet kan danska kallas tvetydighet och mäts i RTD = Formazin turbiditetsenheter som hänvisar till vissa standardlösningar med formazin. Hög grumlighet innebär att vattnet är grumlig. Grumlighet kanske inte omedelbart upptäcks med blotta ögat eftersom det kan handla om fina partiklar - kolloider. Om det behandlade vattnet har hög järn eller mangan innehåll, kommer det också registreras som ökad grumlighet.

Avgång vattenverk: Max. 0,3 FTU.

Inkoppling: Max. 1 FTU.

 

Lukt och smak

Dricksvatten bör vara välsmakande och luktfritt, bortsett från lukten och smaken av någon klor. Lukt och smak specificeras på vattenanalys som en subjektiv bedömning.

Temperatur

För hög temperatur på dricksvatten påverkar smakupplevelsen och kan skapa en risk för bakterietillväxt. Det finns inga vatten kvalitetskrav för temperatur, men en anteckning i meddelandet: "Det är önskvärt att vattnet inte är mer än 12 ° C vid kranen."

 

pH

pH är ett uttryck för surheten i vattnet, så att ett pH-värde av 7 motsvarar neutral, över 7, är vattnet alkaliskt, eller alkalisk, och under 7 är surt.

Avgång vattenverk: 7-8,5.

 Billede: 1261

 

Konduktivitet

Konduktivitet eller konduktivitet är såsom indunstnings återstod (se nedan) hänför sig till innehållet av lösta salter och användas som en snabb metod för att styra salthalten.

Avgång vattenverk: Min. 30 mS/m.

Inkoppling: Min. 30 mS/m.

 

NVOC

NVOC är en förkortning för Non Volatile Organic Carbon - ingen flyktigt organiskt kol - och kallas pool parametern, som är en storlek som indikerar förekomst av flera ämnen eller grupper som kolet ingår som organiskt kol. Oftast NVOC uttryckt naturlig förekomst av, bland annat, humusämnen, men kan också vara ett tecken på kontaminering. NVOC ersätter tidigare uppmätta "permanganattal".

Avgång vattenverk: Max. 4 mg C/l.

Inkoppling: Max. 4 mg C/l.

 

Indunstning rest

Återstoden är ett helhetsintryck av innehållet av lösta salter. Det är karakteristiskt att grundvattnet har ett högre värde än ytvatten. En viss halt av salter, bidrar till att göra vattnet välsmakande, men översteg erforderlig värde, vattnet är vanligtvis inte lämplig för dricksvatten.

Avgång vattenverk: Max. 1500 mg/l.

Inkoppling: Max. 1500 mg/l.

 

Kalcium, Ca2+

Kalcium är en hårdhet tillsammans med magnesium, och det finns ingen separat krav, men en anteckning i meddelandet: "Innehållet bör inte överstiga 200 mg / l".

 Billede: 1261

 

Magnesium, Mg2+

Magnesium är en hårdhet tillsammans med kalcium. För höga halter kan orsaka smakproblem och kan vara något laxerande.

Avgång vattenverk: Max. 50 mg Mg/l.

Inkoppling: Max. 50 mg Mg/l.

 

Hårdhet, total

Som förklarats ovan kalcium och magnesium vatten total hårdhet - en stor innehålls ger hårt vatten, en liten mjukt vatten. Hårdheten mäts i tyska hårdhetsgrader, ° dH, och vattnet kan kännetecknas av följande skala:

0°-4° dH mycket mjuk

4°-8° dH mjuk

8°-12° dH medelhårt

12°-18° dH ganska hårt

18°-30° dH hårt

over 30° dH mycket hårt

Mjukt vatten kan orsaka korrosionsproblem medan hårt vatten orsakar stor tvål konsumtion och kalkudfældninger. Det finns inga separata krav på vattenkvalitet för hårdhet, men en anteckning i meddelandet: "Vattnets hårdhet ska vara mellan 5° och 30°

 Billede: 1261

 

Natrium, Na+

Natrium är oftast kommer tillsammans med klorid eller bikarbonat, beroende på typ vatten. Ökad natriumsalt ger smak och påverkar eventuellt blodtryckssjukdomar.

Avgång vattenverk: Max. 175 mg Na/l.

Inkoppling: Max. 175 mg Na/l.

 

Kalium, K+
Förekomsten av kalium i dricksvatten kan tyda förorening, men det är verkligen ingen smak eller hälsorisker till följd av höga kaliumhalt.

Avgång vattenverk: Max. 10 mg K/l.

Inkoppling: Max. 10 mg K/l.

 

Ammonium, NH4

Förekomsten av ammonium kan vara tecken på förorening, men ofta har andra orsaker. Råvatten ammonium kommer genom korrekt vattenrening handlas via nitrit till nitrat under helt mycket syre och medverkan av mikroorganismer. I rent vatten bör kemiska balansen inte innehålla ammonium som en möjlig ofullständig reaktion kommer att fortsätta okontrollerat i distributionssystemet med bland annat nitritbildning att följa. Om vattnet inte är filtrerad vid vattenverk, är ammonium innehåll 0,50 mg / l acceptabel, men nitrit måste då kontrolleras på gallret. I vattenrening filtreringsbehov:

Avgång vattenverk: Max. 0,05 mg NH4/l.

Inkoppling: Max. 0,05 mg NH4/l.

 

Järn, Fe

Järn är det ämne som du i första hand vill ta bort genom vattenbehandling, eftersom för högt i rent vatten ger de mest iögonfallande gener: avlagringar i Stallationer gener genom tvätt och insättningar i bassänger och sänkor, dålig smak och grumlighet. Ökad järnhalt är sällan skadligt, men i olyckliga omständigheter - syrebrist - kan göras för tillväxt av järn bakterier. Vissa platser i landet kan vara HUMINT järn bundet - som är bunden till organiska humussyror, och det kan då vara svårt på en traditionell luftning och filtrering för att avlägsna järnet helt.

Avgång vattenverk: Max. 0,1 mg Fe/l.

Inkoppling: Max. 0,2 mg Fe/l.

Billede: 1261

Mangan, Mn

Mangan förekommer ofta tillsammans med järn och orsakar liknande nackdelar som järn (se ovan), men i mindre mängder. Mangan i distributionssystemet kan visas som en svart, lite oljig fet substans. Det renade vattnet skall vara helt fri av mangan.

Avgång vattenverk: Max. 0,02 mg Mn/l.

Inkoppling: Max. 0,05 mg Mn/l

 

Bikarbonat, HCO3

Bikarbonatindholdet förknippas med begreppet "tillfällig hårdhet", eftersom området hårdhedsdannerne (se "Kalcium" och "magnesium"), som förekommer i synnerhet kalcium bikarbonat kan tas ur bruk vatten genom kokning och fälla som skalan. Det finns inga vatten kvalitetskrav som bikarbonat, men då visst innehåll är av betydelse för pH, det finns en punkt i kallelsen: "Innehållet bör vara över 100 mg / l".

 Billede: 1261

Chloride, Cl-

Överskott klorid kan orsaka smakproblem - vatten smakar salt vid ca. 400 mg / l, risken för korrosion, med åtföljande lösning av tungmetall korrosion i varmvattensystem, och mer. Särskilt i Danmark, där det finns potential för saltvatteninträngning och salt jordlager, är det viktigt att hålla kloridhalten i varje borrning under kontroll.

Avgång vattenverk: Max. 250 mg Cl/l.

Inkoppling: Max. 250 mg Cl/l.

 

Sulfat, SO4

Förhöjda sulfathalt vilket kan orsaka smakproblem klorid medan i fallet av magnesium en laxerande effekt.Dessutom sulfat under olyckliga omständigheter reduceras till den illaluktande och giftig gas vätesulfid, till exempel under anaeroba förhållanden i varmvattensystem.

Avgång vattenverk: Max. 250 mg SO4/l.

Inkoppling: Max. 250 mg SO4/l.

 

Nitrat, NO3

Höga halter av nitrat i dricksvatten kan vara skadligt, särskilt för spädbarn, eftersom nitrat i barns matsmältningssystem orsakar syretillförseln via de röda blodkropparna minskar, och barnen blir "cyanotisk" - "blue" - barn. Det visade också en viss ökning av antalet magcancer hos patienter från områden med höga nitrathalter i dricksvattnet. Nitrat i rent vatten, i mängder mindre än 5-10 mg / l, är normalt och oftast kommer från ammoniumomsætning (se "Ammonium"). Nitrat i råvatten kan - tillsammans med förekomsten av nitriter - vara tecken på föroreningar, och vattnet måste sedan utvärderas med omsorg. I vissa orter kan nitrat kan vara av geologiskt ursprung, delvis på grund av läckage genom jordlager som inte minskar eller undanhåller nitrat. Det är viktigt att hålla en striktare tillsyn av vatten mikrobiologiska tillståndet eftersom organiska mikroföroreningar, särskilt bekämpningsmedel, så också förekomma.

Avgång vattenverk: Max. 50 mg NO3/l.

Inkoppling: Max. 50 mg NO3/l.

 

Nitrit, NO2

Nitrit i vatten är vanligtvis en instabil förening, som härrör från omvandlingen av ammonium på ett eller annat sätt. Om nitrit upptäcktes även i spårmängder i ett nytt prov på råvatten, är det tecken på förorening och mikrobiologisk aktivitet. Förekomsten av nitrit i rent vatten innebär dock inte, menar föroreningar, men kan förekomma under vissa driftsförhållanden. Det nämns i kallelsen som ett alternativ på grund av förnyelse av filtermaterial för att tillägga: ". Men bör begränsas så mycket som möjligt" Hög nitrithalt kan också hindra blodet syreupptagning. 

Avgång vattenverk: Max. 0,01 mg NO2/l, dog tillades op til 0,10 mg NO2/l, hvis kravet på ledningsnet er opfyldt.

Inkoppling: Max. 0,10 mg NO2/l.

Billede: 1261 

 

Totalt fosforindhold, P

Närvaron av fosfor i både råvattnet som rent vatten kan indikera kontamination - som ett resultat av narvytan / avloppsvatten, men kan även ha en geologisk ursprung. I synnerhet, djupa brunnar med en viss järnhalt, en del av järnet ofta vara bunden som fosfat, som i detta fall kommer att behållas i filtren, om dessa är tillfredsställande. Det bör därför inte finnas någon fosfor i rent vatten, inte ens som ett spår. Observera att parametern anger halten av fosfor P, där den förstnämnda skulle kunna ges som fosfat PO4.

Avgång vattenverk: Max. 0,15 mg P/l.

Inkoppling: Max. 0,15 mg P/l

 

Fluor

Fluor i dricksvatten fungerar förebyggande mot karies - karies, och tandläkare tror att den mest gynnsamma innehåll för detta ändamål är cirka 1,2 mg / l. Å andra sidan anses vara en bara lite högre halt för att vara skadligt.

Avgång vattenverk: Max. 1,5 mg F/l.

Inkoppling: Max. 1,5 mg F/l.

 

Syre, O2

Som beskrivits i de tidigare parametrarna oxygene vatten under vattenbehandling för att filtrera bort järn och mangan samt omvandla ammonium, och denna oxidation måste vara så stark att ledningarna fortfarande 5 mg / l syre kvar. Syret säkerställer vatten smaklighet och förhindrar tillväxt av bakterier som kan växa under anoxiska - anaeroba - Villkor.

Inkoppling: Min. 5 mg O2/l.

 

Aggressiv kuldioxid, CO2

Aggressiv grundvatten - innehåller aggressiva CO2 - uppträder särskilt i Jylland, där jorden är kalk fattiga och Surface låg salthalt. Gemensamt för båda typerna är låg vattenhårdhet och pH. Vattnet måste behandlas för att den färdiga vattnet inte innehåller aggressivt CO2, som kan vara frätande på järn och betong. Å andra sidan, kan vattnet väl innehålla en viss mängd fri koldioxid, vilket hjälper till att ge vattnet en frisk smak. Beloppet är också beroende på balansen bikarbonat / karbonat och pH.

Avgång vattenverk: Max. 2 mg aggressiv CO2/l (ikke målbar).

Inkoppling: Max. 2 mg aggressiv CO2/l (ikke målbar).

 

Vätesulfid, H2S

Vätesulfid är en illaluktande - som ruttna ägg - och giftig gas som förekommer i vissa råa vattentyper, men måste avlägsnas tidigt i vattenbehandling genom oxidation. Som beskrivs under "Sulfate", kan svavelväte uppstå under ogynnsamma.

Avgång vattenverk: Max. 0,05 mg H2S/l (ikke målbar).

Inkoppling: Max. 0,05 mg H2S/l (ikke målbar).

 Billede: 1261

 

Metan, CH4

Metan er en lugtløs, eksplosiv luftart, der forekommer i råvandet visse steder i landet. Den skal fjernes tidligt i vandbehandlingen ved luftning eller blæsning, da den kan give især bakteriologiske problemer i vandværket.

Avgång vattenverk: Max. 0,01 mg CH4/l (ikke målbar).

Inkoppling: Max. 0,01 mg CH4/l (ikke målbar).

 

 

Mikrobiologiske parametre:

 

Koliforma bakterier

Metan är en luktfri, explosiv gas som förekommer i råvattnet i vissa delar av landet. Det måste tas bort tidigt i behandlings vatten genom luftning eller blåsning, eftersom det kan ge bakteriologiska problem speciellt i vattenverket.

Avgång vattenverk: i.m. pr. 100 ml (ikke målbar).

Inkoppling: i.m. pr. 100 ml (ikke målbar).

 

Escherichia coli (E. coli)

Coli förekommer i varmblodiga djur och människa tarmkanalen, och förekomst i dricksvatten indikerar en färsk förorening med inflöde från avlopp, septitank, gödsel, flytgödsel och liknande, med risk för förekomst av patogena bakterier. Parameter var i den tidigare publikationen kallas "termo kolibakterier".

Avgång vattenverk: i.m. pr. 100 ml (ikke målbar).

Inkoppling: i.m. pr. 100 ml (ikke målbar).

 

Antal bakterier vid 37 ° C

Bakterier kan växa vid kroppstemperatur, kan vara patogena eller åtföljas av patogena bakterier, och det har aldrig tolererats mer än några bitar av gott dricksvatten eftersom det lämnar vattenverket. På kabelstammen högre värden kan förekomma, särskilt i stora installationer.

Avgång vattenverk: Max. 5 pr. ml.

Inkoppling: Max. 20 pr. ml.

 

Antal bakterier vid 22 ° C

Denna bakterier uttrycker antalet "kallälskande" bakterier - mark och vatten bakterier, förruttnelse bakterier med fler som kan vara naturligt förekommande i naturen, och att leva efter vatteninnehållet i organiskt material. De är sällan patogena, men får inte förekomma i stor mängd, både med avseende på svaga människor. Det är viktigt att observera en plötslig förändring i antalet bakterier. Bakterie räknar tidigare mätt som "Antal bakterier vid 21 ° C", men det är samma grupp av bakterier som växer.

Avgång vattenverk: Max. 50 pr. ml.

Inkoppling: Max. 200 pr. ml.

 

Enterococci

Enterokocker är tarmbakterier - fekal streptokocker, och förekomst indikerar precis som E. coli fekal förorening av vatten från avlopp, gödsel eller liknande. Efter en övergångsperiod på två år mätt enterokocker endast i närvaro av E. coli.

Avgång vattenverk: i.m. pr. 100 ml (ikke målbar).

Inkoppling: i.m. pr. 100 ml (ikke målbar).

 

Clostridium perfringens, inklusive sporer

Clostridium perfringens är en sporbildande tarmbakterie i närvaro indikerar en äldre fekal förorening. Parametern bara bestäms av yteffekter.

Avgång vattenverk: i.m. pr. 50 ml (ikke målbar).

Inkoppling: i.m. pr. 50 ml (ikke målbar).